Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu, o tarp lankytojų, sėdinčių prie skirtingų staliukų, būtų užtikrintas ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas. Taip pat prižiūrėti, kad lankytojai nesirinktų didesnėmis nei dviejų žmonių grupelėmis, išskyrus šeimas ir artimus giminaičius. Tokius nustatytus reikalavimus turi įgyvendinti norinčios veikti lauko kavinės. Kaip ir anksčiau, galima tiekti maistą išsinešimui.

Turi būti užtikrinta, kad į kavines būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai, o eilėse prie kasų būtų išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumo vienas nuo kito.

Atvirose erdvėse tarp staliukų turi būti išlaikomas toks atstumas, kad prie skirtingų staliukų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip dviejų metrų atstumu. Ne mažesnis nei vieno metro atstumas turi būti išlaikomas nuo atvirose erdvėse prie staliukų sėdinčių lankytojų iki pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, gyventojų praėjimų į kiemus, laiptines.

Be to, siekiant valdyti rizikas, numatyta, kad lauko kavinėse prie vieno staliuko gali valgyti ne daugiau nei po du žmones, išskyrus šeimas, artimus giminaičius. Atvirose erdvėse valgantiems ar geriantiems lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma.

Be to, kavinių administracijos įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos.

Taip pat prie įėjimo į kavines būtina pateikti informaciją lankytojams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kita), sudaryti galimybę tinkamai rankų higienai, dezinfekcijai.

Be to, turi būti užtikrinama, kad kavinėse dirbtų tik darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių. Darbuotojų sveikata turi būti vertinama kasdien prieš patenkant į viešojo maitinimo įstaigą. Tam rekomenduojama naudoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) parengtą Sveikatos būklės įsivertinimo formą, paskelbtą VMVT tinklalapyje ar joje pateiktus klausimus.

Taip pat turi būti užtikrinta, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą, prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kitą termiškai neapdorotą maistą. Taip pat prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus ir kita.

Įmonių savininkai taip pat privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus – staliukų, kėdžių ir pan. – ir viešojo maitinimo įmonės aplinkos valymą ir dezinfekciją, remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtomis rekomendacijomis. Taip pat užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan.) būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o  stalai – valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo.

Sveikatos apsaugos ministras – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimą galite rasti čia.

Karantino režimo trukmė šalyje – nuo kovo 16 d. 00:00 val. iki gegužės 11 d. 24:00 val.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija
Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija